ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА (COOKIE POLICY)

На нашата веб страница https://www.gemak.mk/ се трудиме да ја почитуваме Вашата приватност и се грижиме за заштитата на сите Ваши лични податоци кои ги собираме од вам како посетител што ја користи нашата веб страница, а при кое собирање ГЕМАК-ТРЕЈД Енвер ДОО експорт-импорт дејствува како контролор на личните податоци во согласност со Законот за заштита на личните податоци. Нашата веб страница користи колачиња кои ни овозможуваат да Ви обезбедиме подобро корисничко искуство, како доставување на содржини и реклами додека ја користите нашата веб страница.

Оваа политика за колачиња (“Cookie Policy”) ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб страницата и целите за нивна обработка.

Доколку имате прашања, ве молиме да не контактирате на mailto:gemak@gemak.com.mk. За повеќе информации за заштита на правата на приватност во нашата компанија, Ве молиме да ја прочитате нашата Политика за приватност.  Доколку имате прашања околу политиката за приватност можете да го контактирате овластеното лице за заштита на личните податоци – Владимир Јованоски.

Внимателно прочитајте ја оваа Политика за колачиња во која се опишани сите детали околу користење на колачињата и информациите што ги собираме за Вас и од Вас.

Дефиниција на колачиња

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате.

Колачињата се користат многу често од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат Вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Овие текстуални датотеки може да бидат прочитани од веб-страниците што ги посетувате и да помогнат во вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата.

Колачињата поставени од сопственикот на веб-страницата или од провајдерот на услуги (во овој случај ГЕМАК-ТРЕЈД Енвер ДОО) се нарекуваат „колачиња на првата страна“. Колачињата што се поставени од други страни, а не од сопственикот на веб-страницата, се нарекуваат „колачиња на трети страни“.

Постојани колачиња: овие колачиња остануваат на уредот на корисникот за временски период определен во самото колаче. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја посети веб страницата која го има поставено тоа колаче.

Колачиња за сесија: овие колачиња им овозможуваат на оперторите на веб страниците да ги поврзат дејствијата на корисникот за време на сесијата во прелистувачот од каде пристапува корисникот. Сесијата почнува кога корсиникот го стартува прозорецот од прелистувачот и завршува кога ќе го затвори прозорецот од прелистувачот. Колачињата за сесија се создаваат привремено. Откако ќе го затворите прелистувачот, сите колачиња за сесија се бришат.

Кои колачиња ги кориситиме и зошто?

Општо гледано, веб страницата користи колачиња за да ве разликува Вас од други корисници на веб страницата. Ова пред се ни помага да Ви овозможиме добро искуство кога ја пребарувате веб страницата и секако ни овозможува да ја подобриме истата. Колачињата исто така се користат со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат Вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Колачињата што можеме да ги користиме на веб страницата може да се поделат на следниов начин:

  1. Неопходни
  2. Аналитични
  3. Перформансни/Функционирање
  4. Таргетирање

Некои колачиња можат да исполнат повеќе од една од наведените цели.

Неопходни колачиња Ви овозможуваат да се движите низ веб страницата и да користите основни карактеристики на страницата. Без овие колачиња, не можеме да ги обезбедиме бараните услуги.

Овие колачиња ги користиме за:

  • Да ве идентификуваме Вас дека сте најавени на веб страницата и да Ве автентифицираме
  • Да се осигураме дека сте поврзани со соодветната услуга на веб страницата кога вршиме какви било измени во начинот на функционирање
  • За безбедносни цели

Доколку ги спречувате овие колачиња, не можеме да гарантираме како ќе реагира веб страницата за време на Вашата посета.

Колачиња за аналитика собираат информации за тоа како ја користите веб страницата, на пр, страниците кои ги посетувате, и доколку сте искусиле грешки на нашата веб страна. Овие колачиња не собираат информации што би можеле да Ве идентификуваат и се користата само за да ни помогнат да го подобриме работењето на веб страната, да ги разбереме интересите на нашите корисници и да ја измериме ефективноста на рекламирањето.

Ние користиме колачиња за аналитика за:

  • Да спроведеме аналитика на веб страната: Добиваме статистика за начинот на користење на веб страната
  • Да добиеме податок за бројот на корисници на веб страната што вршеле прегледи на одреден продукт или услуга,
  • Помош за подобрување на веб страната со мерење на сите грешки и потфрлување што се појавуваат,
  • Да тестираме различни дизајни за веб страната

Со некои од нашите колачиња, за нас  управуваат и трети страни.

Колачиња за перформанс/функционалност се користат за давање на услуги или за памтење на поставките за подобрување на Вашата посета.

Ние користиме колачиња за функционалност за:

  • Да се запамтат поставките што сте ги примениле, односно одбрале, како што се распоредот, големината на текстот, преференции и бои,
  • Да се запамти дали веќе сме Ве прашале дали сакате да пополните анкета, да учествувате во наградна игра и т.н.
  • Да се запамти дали сте вршеле преглед на одредени компоненти или листи на веб страната за да не ви се повторуваат
  • За да покаже кога сте најавени во веб страната
  • Да прикажеме вградени видео содржини

Со некои од нашите колачиња, за нас  управуваат и трети страни.

Колачиња за таргетирање се користат за следење на Вашата посета на веб страната, како и сите услуги кои се нудат онлајн, вклучувајќи ги тука страниците што сте ги посетиле и линковите што сте ги следеле, што ни овозможува кон Вас да насочуваме таргетирани реклами на веб стрнаицата. За обработка на податоците за цели на директен маркетинг, Ве молиме да ја погледнете Политиката за директен маркетинг.

Колачиња за таргетирање може да се користат за:

  • Да прикажеме насочени реклами во рамките на нашата веб страна.
  • Да се подобри начинот на испорака на пероснализирани реклами и содржини и да се измери успехот на рекламните кампањи на веб страната.

Кога бараме ваша согласност?

Ваша согласност е потребна за сите колачиња освен за неопходните колачиња кои се неопходни за нормално функционирање на веб страницата.

Ваша согласност бараме пред да ги поставиме колачињата на вашиот уред. Согласност можете да дадете со кликнување на соодветното копче на банерот што ви е прикажан на почеток на вашата посета. Доколку не сакате да дадете согласност или  сакате да ја повелечете согласноста за било какви колачиња, во било кое време, ќе треба да ги избршете и блокирате, односно оневозможите колачињата преку поставките на прелестувачот (видете подолу во оваа политика како да го направите тоа). Имајте предвид дека оневозможување на овие колачиња ќе влијае на функционалноста на веб страната и може да ве спречи да имате пристап до одредени кракатеристики на веб страната.

Како да ги избришете или блокирате колачињата

Повеќете веб прелистувачи овозможуваат одредена контрола на повеќето колачиња преку поставките на прелистувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на прелистувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и неопходните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до целата веб страна или до одредени нејзини делови.

Промена на поставките за колачиња.  Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачиња обично се наоѓаат во менито ‘options’ или ‘preferences’ на вашиот прелистувач. Со цел да ги разбереме овие поставки, следниве линкови може да бидат корисни. Во спротивно, треба ја користиме опцијата ‘Help’ во вашиот прелистувач за повеќе детали.

 Повеќе информации. За да дознаете повеќе за колачињата, вклучително и како да видите кои колачиња се поставени, како да управувате и бришете, посетете ја страницата www.aboutcookies.org

Листа на колачиња

Назив на колачето   Цел Сесија /постојано тип
_fbp .gemak.mk Advertisement This cookie is set by Facebook to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising, after visiting the website. 3 months
fr .facebook.com Advertisement Facebook sets this cookie to show relevant advertisements to users by tracking user behaviour across the web, on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin. 3 months
_ga .gemak.mk Analytics The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site’s analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors. 2 years
_gid .gemak.mk Analytics Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website’s performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously. 1 day
_gat_UA-159159473-1 .gemak.mk Analytics A variation of the _gat cookie set by Google Analytics and Google Tag Manager to allow website owners to track visitor behaviour and measure site performance. The pattern element in the name contains the unique identity number of the account or website it relates to. 1 minute
pll_language gemak.mk Functional The pll _language cookie is used by Polylang to remember the language selected by the user when returning to the website, and also to get the language information when not available in another way. 1 year
ic_window_resolution gemak.mk Other No description available. session
ic_pixel_ratio gemak.mk Other No description available. session

Контактирајте не:

Сите Ваши прашања можете слободно да ги доставите на: gemak@gemak.com.mk.