Кујната е место за екпериментирање, а зошто да не додадете и малце магија во стандарните рецепти.
Пивото е одлична тајна состојка во готвењето, полна со богати вкусови, текстури и комбинации. Готвењето со темно пиво е добро позната практика кај врвните готвачи, а ако сте љубител на истото, еве ви причина да влезете во кујната.
Свинско филе во глазура од Guinness
Потребни состојки за 6 порции:
- 1 парче свиско филе без коска (600-800гр)
- 400 гр. сланина
- ¾ шоља Guinness
- ½ шоља кафеав шеќер
- 1 ½ лажички јаболков оцет
- 1 ½ лажички сенф
- 1 лажичка Worcestershire сос
- ½ лажичка крупна сол
- ¼ лажичка лук во прав
- Пртофат црвен пипер
- Гранчиња рузмарин за декорација*
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 190⁰
- Измаринирајте го филето со сол, а потоа завиткајте го во сланината така што секое парче сланина ќе се преклопува со претходното. Прицврстете ја сланината со чечкалици.
- Завиткајте го во фолија и ставете го да се пече 30 минути во претходно загреаната рерна.
- Откријте го месото од фолијата и печете дополнителни 20 минути.
- Во сад, на ниска температура на рингла измешајте Guinness, кафеав шеќер, оцет, сенф, Worcestershire сос, сол, лук во прав и црвен пипер. Мешајте додека не зоврие, а потоа намалете и мешајте додека не добиете смеса налик на ситуп.
- Извадете го местото од рерна и полијте го со добиената смеса, а потоа печете уште 8-10 минути.
- Оставете го месото малце да се излади пред да го исечете, а потоа декорирајте со рузмарин.
Видео од рецептот:
https://www.facebook.com/buzzfeedtasty/posts/2953189271600369
Похован кромид со Guinness (мезе)
Потребни состојки:
- ¼ шоља Guinness
- ½ шоља сенф
- ¼ шоља мед
- 1 лажичка кари во прав
- ¼ лажичка црвен пипер
- ¼ лажичка пипер во прав
- 1 лажичка сол
- 1 лажижка јаболков оцет
- ¼ шоља мајонез
- 3 главици кромид
- 2 јајца
- Кефир
- 2 ½ шољи брашно
- 1/3 шоља нишесте
- Сода бикарбона
Начин на подготовка:
- Во сад измешајте Guinness, ½ шоља сенф, мед, кари, црвен пипер и пипер, сол, оцет и мајонез.
- Исечете го кормидот на средно дебели кругови (прстени) и оставете ги во сад со кефир 1 час.
- Во сад ставете го брашното заедно со нишесте, прстофат сол и сода бикарбона и убаво измешајте.
- На страна, во друг сад ставете 2 јајца, ½ шоља сенф и 2 2/3 шољи Guinness. Убаво измешајте со маталка и додатете ја целата смеса во садот со брашно. Мешајте додека не се соединат.
- Извалкајте ги круговите кромид во смесата и пржете додека не добијат карамелизиран изглед во загреан сад со масло.
- Послужете со претходно напрвавениот сос и секако, чаша Guinness.
Видео: https://www.facebook.com/buzzfeedtasty/posts/3168618046724156